Dječja sobica

Kako biti strpljiviji prema svojoj djeci?

Kad pitam roditelje na kojem aspektu biti mama i tata najviše žele raditi, odgovor je obično da bi željeli biti strpljiviji sa svojom djecom. Jednom mi je tata na kraju sata rekao da moji prijedlozi da budem roditelj s većim poštovanjem rade jako dobro, ali kad nisi previše zauzet. Istina, zato sam pripremio kratku listu da nas pitam koji aspekt našeg roditeljstva najviše funkcionira i koji će od toga biti pravi razliku da budemo strpljiviji s našom djecom. Cilj je gledati novim očima, razmišljati o više sfera našeg života, a ne samo sebi govoriti da bismo trebali biti strpljiviji.

Razmislite o tome kako biti strpljiviji

Shvaćate li ponašanje svog djeteta osobno? Zapamtite da im je teško, nemojte misliti da vam žele zadati teškoće.

Možete li postaviti jasne granice? Imate li jasna pravila kod kuće? Možete li ih nježno gledati prije nego što prijeđete granicu?

Promatrate li kako biste objektivno razumjeli situaciju?

Odvajate li vremena da svoje dijete naučite vještinama koje treba postići? Isprva će biti duže i trebat će više, ali će se dugoročno spasiti, kao i odgoj samostalnog djeteta.
Koristite li svoj dom da uštedite vrijeme? Na primjer, kada vaše dijete zatraži pomoć oko nečega, možete postaviti mali prostor da bude samostalan.

Odvajate li svaki dan vremena da se povežete sa svojim djetetom? Ili samo prigovarate i dajete upute koje on ignorira?

Možemo li upotrijebiti humor ili glazbu da razvedrimo raspoloženje? Napravite korak unatrag za promatranje i dopustite djetetu da sama napravi više otkrića ? Budite vodič našeg djeteta, a ne njegov gazda ili sluga?

Imate li neke interese ili svoju sreću tražite u svom djetetu? Razmišljate li o svojim potrebama ili stavljate sve ostale na prvo mjesto? Postoji li način da zadovoljimo svačije potrebe? Jeste li fizički jaki? Jedete li hranjivu hranu? Nalazite li vremena za vježbanje i odmor?

Jeste li stalno umorni? Što možeš učiniti? Kako se brinete o sebi ? Sastajete li se s prijateljima, kupate li se navečer? Hraniš li svoju dušu? Meditiraš li? Staješ li da udahneš? Imate li jutarnji ili večernji ritual?

Da li se liječite? Od partnera? Prijateljima? Od liječnika, psihologa, osteopata, kiropraktičara? Masaža? Ili imate kreativno rješenje? Trebate li malo vremena u prirodi?

Imate li previše obaveza ? Čega se možete odreći? Jeste li prisutni ovdje i sada? Kako se isključiti s posla kad dođeš kući? Ako ne radiš, kako radiš stvari za sebe, za djecu i za druge? Vježbate li dijafragmalno disanje (pomaže aktivirati parasimpatički živčani sustav za opuštanje)? Imate li partnera? Nalazite li vremena za zabavne stvari zajedno ?